Kraniosakralterapi människa
IMG_20230224_160336_9
IMG_20230224_160450_3
IMG_20230224_160600_3

Kraniosakralterapi - human

Kraniosakralterapi är en mjuk behandling som kommer ur osteopatin. Den syftar till att stödja kroppens egen läkningsförmåga. Terapeuten har kunskaper om kroppens uppbyggnad och hur dess strukturer samverkar med varandra i en helhet. Terapeuten är tränad i att med sina händer registrera kroppens vävnads- och vätskerörelser.


Behandlingen är lite som att skala en lök. Det som kroppen är redo att läka just nu är det som kommer upp till ytan. Nyare skador eller kompensationer kommer ofta först och går snabbare att läka medan det kan ta längre tid innan man kommer åt ett ursprungligt problem/gammal skada. Fördelen med behandlingsmetoden är att om man låter det ta sin tid blir resultatet mer bestående.


"Idag har jag och Selma haft äran att ha fina Lisa Johansson på besök. En sann inkännare som sprider budskap genom sina balanserande KS behandlingar." /Marika


Människan är en helhet, fysiskt och känslomässigt. Struktur och funktion är beroende av varandra på alla nivåer i kroppen. Kraniosakralterapi stödjer kroppens egen läkning i den ordning kroppen är redo, fysiskt, hormonellt, energi- och känslomässigt. Det vill säga, man behandlar inte enstaka delar som till exempel ett knä utan kroppen som helhet eftersom allt hänger ihop och påverkar vartannat, dels genom kompensationer (avlastning/snedbelastning) vid smärta dels via fascian, som är ett fint nätverk som binder ihop alla beståndsdelar ända in i cellkärnorna.


"Jag har känt mig mjukare i kroppen och känt mindre stress och mer avslappning än innan KS-behandlingen."

/Eva


Vad är kraniosakralterapi?

En frisk kropp uttrycker mikrorörelser i sina vävnader. Vid till exempel en skada eller trauma  begränsas dessa mikrorörelser. Obalansen kan övergå i ett kroppsligt symtom som till exempel spänning i muskler, värk, inflammation eller ett belastat organ. En erfaren terapeut är tränad i att med sina händer registrera de olika avvikelser som kan uppstå i vävnadernas rörelsemönster. Med en lätt beröring assisterar terapeuten kroppen så att den återgår till sina ursprungsrörelser. När vävnaden fungerar utifrån sina originalrörelser skapas bästa möjliga förutsättning för kroppen att börja läka sig själv. 


Biodynamisk kraniosakral terapi är en vidareutveckling av kraniosakral terapi och  är populär i flera länder såsom Schweiz, Tyskland, Österrike, Holland, Ungern, England, USA och Ryssland. I en del länder samarbetar även sjukvården med kraniosakralterapeuter för vissa problem, till exempel i Ungern och USA.


Den grundläggande kunskapen är densamma som hos en kraniosakral terapeut, men man lägger till ett holistiskt perspektiv och en medvetenhet om att en kropp kan uttrycka vävnads- och vätskerörelser i olika, väldigt subtila rytmer.

Den biodynamiska kraniosakrala terapeuten prioriterar kroppens uttryck för hälsa och förhåller sig neutral i förhållandet till klientens läkeprocess, en process som är unik för varje individ. 


En biodynamisk kraniosakral terapeut är tränad i att beröring, medveten närvaro samt egen kunskap och erfarenhet skapar ett relationsfält med klienten där effekten av traumatiska erfarenheter som satt sina spår i fysiologin, kan lösas på ett mjukt och säkert sätt.

Hur går en behandling till?

Om det är första gången du kommer till mig får du svara på lite frågor kring din hälsa i förväg och vi sitter ner och pratar lite när du kommer. Under behandlingen ligger man på rygg på en mjuk behandlingsbänk med kläderna på, det enda man behöver ta av är skor, eventuella glasögon och om man har bälte i byxorna. Stora smycken kan också komma i vägen. Känner du dig frusen finns det filtar att ha över sig.


När du lagt dig sätter jag mig på en stol vid fotändan av behandlingsbänken, vi tar ett par minuter i tysnad, andas och slappnar av innan jag tar kontakt genom att lätt lägga händerna på utsidan av dina fotleder. Hur behandlingen sedan fortskrider är olika från individ till individ och kan även vara olika från gång till gång. Ibland blir jag kvar där vid fotändan hela behandlingen och ibland flyttar jag runt och lägger mina händer lätt på olika ställen på din kropp. Jag talar om innan jag flyttar mig till ett nytt ställe och stämmer av att det känns ok för dig.


Ibland ställer jag frågor under tiden eller berättar vad jag upplever. Ibland känner den som blir behandlad för att dela sina upplevelser högt med mig men det är absolut inget man måste.Vissa upplever och känner mycket under behandlingen, både fysiskt och känslomässigt. Det kan dyka upp bilder och minnen. Andra upplever inte så mycket mer än att de slappnar av och kanske somnar under behandlingen, i efterhand kan de ändå känna att det har hänt saker i kroppen under behandlingen, till exempel att de är rörligare, mer avslappnade eller har mindre ont. Själva behandlingen tar 30-45 min, hela besöket ca 60 min.


STELHET & SMÄRTA

Många upplever att de känner sig mjukare och mer avslappnade i kroppen med mindre smärta efter behandling.


Exempel på symptom som kan mildras eller försvinna med hjälp av kraniosakralterapi:

 • Huvudvärk
 • Spänningar/värk i huvud, nacke, rygg
 • Ledbesvär
 • Smärtproblem
 • Inflammationer
 • Whiplash
 • Magproblem 


Kraniosakralterapi är ett komplement till sjukvården inte istället för. Vid akuta skador eller sjukdomssymptom kontakta läkare.


KÄNSLOR & SINNESTILLSTÅND

Man kan även uppleva en positiv reaktion i form av en känsla av lugn, bättre sömn, lägre stressnivå och/eller känna sig gladare efter behandlingen.


Exempel på symptom som kan mildras eller försvinna med hjälp av kraniosakralterapi:

 • Stress 
 • Sömnproblem
 • Utbrändhet
 • Trötthet/mildare nedstämdhet t ex på höst/vinter


Kraniosakralterapi är ett komplement till sjukvården inte istället för. 


KLIENTERS ORD 

"-Det känns klarare i huvudet" (kund sjukskriven för utmattning).

-"Det känns bara lite på en liten punkt nu" (kund som vaknat med kraftig smärta i nacken och ner mellan skulderbladen, nästan nackspärr)

"-Jag har inte ont i ryggen längre!"

"-Jag sover bättre och känner mig lugnare."

"-Nacken är inte lika stel längre och jag är mindre yr."

"-Det går lättare att gå i trappor nu."

"-Jag känner mig rörligare och har haft mindre ont" 

"-Efter att ha opererat bort sköldkörteln har det känts konstigt när jag sväljer, det har blivit mycket bättre och höften gör inte ont längre."

/olika kunder efter 1-2 behandlingar.

Varmt välkommen att höra av dig.

Pris 2023:

400 kr per behandling t.o.m 31/7 (ordinarie pris 700 kr).

500 kr från och med 1/8 

Priset är inklusive moms. Jag har F-skattsedel och ansvarsförsäkring.


ATT TÄNKA PÅ INNAN DU BOKAR TID

 • Du kan bli trött (eller pigg!) och/eller få träningsvärk i några dagar efter. Rekommendation är att inte träna samma dag efter behandling och ta det lugnt i alla fall dagen efter, eventuellt längre beroende på reaktion. I vissa fall förekommer utrensningssymptom som till exempel kan likna förkylning beroende på vad som behöver läka. 
 • Det behövs oftast flera behandlingar för att komma till roten med ett problem om du inte fått KS-behandling förut.

Jag behandlar inte om:

 • Du är vaccinerad inom 2 veckor före behandling
 • Du har förkylningssymtom