Lektioner - häst
shutterstock_450538180
shutterstock_242080219
shutterstock_450570679

LEKTIONER - HÄST

Lektioner i kropps-, tanke- och energimedvetenhet med fokus på relation och sits. Uppsuttna och avsuttna lektioner för hästmänniskor. 


Att rida är som att dansa. Vill du vara en förare som följarna flockas kring för att få dansa en stund? Även om vi har fått lära oss att det är vi som ryttare som "för" i just den här "dansen" är det viktigt att vara en lyhörd och förtroendeingivande "förare" för att "följaren" skall VILJA dansa med oss. 


Jag kan hjälpa dig att hitta dit genom olika övningar med fokus på hur du som ryttare nyttjar din kropp, tanke och energi. Du får lära dig att läsa av och känna in hästen och dess rörelser för att utveckla en genuin tvåvägsskommunikation med kärlek, respekt och förtroende mellan dig och din häst som grund.


"En helt otrolig upplevelse med många aha-upplevelser, med dessa verktyg jobbar vi vidare på att bli samspelta och jobba tillsammans i balans. Tack Lisa för denna dag!"

/Pernilla


Säger HELA du samma sak till hästen? Gör din kropp det du tror att den gör när du ger en hjälp? Är du "här och nu" i tanken när du hanterar eller rider din häst? Vet du vilken energi du utstrålar? Inte? Läs vidare och känn efter om jag kan vara rätt vägvisare för dig och din häst.


Min pedagogik bygger på att vi lär oss bäst när vi är avslappnade fysiskt och psykiskt, det gäller BÅDE människor och hästar. Så jag skämtar med, hellre än skäller på, mina elever. Vi hittar lugn och avspänning innan vi börjar, både i dig och din häst. Jag försöker beskriva både hur en rörelse ser ut och känns. Jag använder ett målande språk som beskriver en bild eller känsla, visar med min kropp, ibland bilder på mobilen och ber dig som elev att beskriva din upplevelse och känsla. Allt för att du skall kunna återskapa känslan/rörelsen i din kropp även när jag inte är där. Jag lägger min energi, hjärta och själ i undervisningen och förväntar mig att du är villig att göra detsamma. En blandning av övningar i kroppsmedvetenhet, mindfulness, andning och i vissa fall Qi-gong ingår när man bokar lektion - häst. 

Mer om vem jag är, min drivkraft, filosofi, vad jag har för utbildningar och erfarenheter kan du läsa om under fliken "Om Lisa"

Hur går lektionerna till?


Innan vi träffas vill jag att du mejlar mig en kort beskrivning av dig och din häst samt foto av dig och foto av din häst. Vi börjar med att jag är med när du hämtar din häst i hagen och gör iordning hästen. Kanske behöver vi börja redan där, eller innan vi ens går ut i hagen. Vi pratar om hur vi tänker kring relationen häst - människa.


Vi tittar på utrustningen och hur din häst reagerar på den och på hanteringen i stallet. Vi funderar över lösningar om det är något som hästen inte riktigt är tillfreds med. Jag är inte sadelutprovare utan här handlar det om att tolka hästens signaler och se om din häst inte är nöjd med någon del av utrustningen. Det är i slutänden upp till dig att hitta utrustning som passar din häst, med hjälp av rätt expertis. (Rider du barbacka går det naturligtvis också bra)


Beroende på hur den första delen går och vad som framkommer där kan det sedan bli avsuttna övningar eller uppsuttna övningar. De uppsuttna övningarna brukar bli stillastående och i skritt på lång tygel vid första tillfället. Det kan också vara så att jag rekommenderar dig eller din häst att ta hjälp med något fysiskt problem i kroppen innan vi kommer till de uppsuttna övningarna. Så länge smärta är inblandat är det svårt att komma vidare.


Hur kommande gånger blir beror mycket på vad som framkom vid första mötet. Jag har ingen färdig lista där alla börjar på övning 1 och går vidare till övning 2 osv. Vad som sker på lektionerna beror på din och hästens dagsform och hur det har gått sedan sist.


Min målbild är en häst och ryttare i harmoni, både med varandra och i sig själva - Beings in harmony

Prisexempel 2023:

1500 kr - ca 2 timmar lektion/behandling, inkl. upp till 30 min resa ( 15 min enkel väg)

1800 kr - ca 2 timmar lektion/behandling, inkl. upp till 1 timmes resa ( 30 min enkel väg)

2400 kr - ca 3 timmar lektion/behandling, inkl. upp till 1 timmes resa ( 30 min enkel väg)

3000 kr - ca 4 timmar lektion/behandling, inkl. upp till 1 timmes resa ( 30 min enkel väg)

2400 kr - ca 2 timmar lektion/behandling, inkl. upp till 2 timmars resa ( 1 timme enkel väg)

3100 kr - ca 3 timmar lektion/behandling, inkl. upp till 2 timmars resa ( 1 timme enkel väg)

3100 kr - ca 2 timmar lektion/behandling, inkl. upp till 3 timmars resa (1,5 timme enkel väg)


Priserna är inklusive moms och milersättning. Har F-skattsedel. Kvitto eller fakturan kan (oftast) användas till friskvårdsbidrag från arbetsgivaren.


TANKAR

Vad har du för förväntningar på stunderna med din häst? Förväntningar kan hjälpa eller stjälpa beroende på vad det är du tänker. Dina tankar påverkar inte bara dig själv, din kropp och energi utan även hur hästen reagerar på dig och påverkar hur er samvaro blir. 


KÄNSLOR

Hästar och andra djur i vår närhet är experter på att läsa av vilket sinnestillstånd du är i, vilken energi du har just i stunden. Har du funderat på varför det oftast är de gånger du har ont om tid som ingenting fungerar och därför tar längre tid?


FÖRMÅGA

Att hästen inte gör som du vill kan ha med förmågan att göra. Antingen hästens förmåga att utföra det du ber om, är den tillräckligt stark, utbildad, har den ont? Eller din förmåga att förklara för hästen vad du vill, din förmåga att följa hästens rörelser och hålla balansen istället för att hindra.


REFERENSER

"Läser av alla individer mycket bra och rider hästen genom ryttaren typ så båda förstår och blir ett samspelt ekipage."
/Lisa K, ridlärare


"Jag tycker mycket om Lisas lektioner för man får omedelbart svar från hästen när man korrigerar något."
/Adrienne


"Det ger så mycket mer att aktivt tänka på hästen samtidigt som man tänker på sin egen kropp under ridpasset och det blir ju så mycket roligare när man känner hur man har hästen "med sig". Det här har ju inte direkt med ridning i sig att att göra men all avsutten hästhantering fungerar också så mycket bättre när man tänker "andas,grunda, jorda."/Karin 


"Jag har fått bättre kunskap om hur jag kan påverka den häst jag rider med mycket små rörelser. Hästen (och säkert jag också) lyssnar mer, formen blir bättre och jag upplever att jag samarbetar bättre med hästen. Du har bättre kunskap om anatomi och fysiologi än ridlärare generellt sett har. Det gör att du förklarar sättet att göra saker på samt konsekvenserna av det på ett annat sätt."

/Marie P


"Jag vill verkligen rekommendera Lisa! Hon är så engagerad och möter alla på deras nivå. Har en fantastisk förmåga att se det individuella behovet och ge instruktioner, tips och idéer för att komma vidare. Mycket skratt utlovas som grädde på moset, har haft både snurrande spiraler i höften och gummiband i huvudet."
/Marie U


"Det som är viktigast för mig i Lisas pedagogik är hennes tålamod även när jag känner mig som ett hopplöst fall. Hon har en förmåga att förklara vad jag ska göra på ett nytt sätt när jag inte får ridningen att fungera."

/Bodil


Lisa får snabbt en alldeles självklar relation med djur!"

/Eva